Fraktionerad laserterapi
laserterapi.jpg

Nyligen har fraktionerade laserprocedurer använts i stor utsträckning för att återställa och föryngra huden. De flesta laser ansikts föryngring teknik kräver ofta veckor att återhämta sig, och har en hög risk för biverkningar, inklusive infektion, hyperpigmentering och ärrbildning. En av de viktigaste fördelarna med fraktionerad laser är att detta förfarande stimulerar produktionen av nytt kollagen med mycket mindre risk och kräver mindre tid att återhämta sig.

Vid användning av en fraktionerad laser, istället för att behandla 100% av hudytan med laserenergi, delas strålen i fraktioner som syftar till 25-40% av huden och lämnar resten av ansiktet orört - en process som kallas fraktionerad fototermolys. På grund av detta är återhämtningstiden kortare, och rodnad är inte lika stark som vid procedurer med en ablativ laser.

Fraktionell laser är utformad för att återställa hudens strålning, förbättra sin ton och konsistens. Det används vid behandling av solbränna, för att släta rynkor och behandla ärr från akne och åldersfläckar. Genom att orsaka mikrotrauma stimulerar fraktionerad terapi produktionen av kollagen och nya hudceller, som ersätter gamla och skadade celler. Detta innebär att restaurering och läkning av huden sker naturligt: lasern är en katalysator, och huden läker faktiskt sig själv och återhämtar sig.

En viss effekt kan märkas efter ett förfarande, men de flesta behöver två till tre sessioner för att se en signifikant förbättring av behandlingen av solbränna och tre till fem sessioner för akne behandling.

Fördelar

 • Återhämtningsperioden efter fraktionerad laser är vanligtvis mindre än en vecka, beroende på intensiteten.
 • Resultatet-fräsch och strålande hud med en jämn konsistens-är synlig i flera veckor, så maximala resultat uppnås relativt snabbt. Därefter fortsätter förbättringen i sex månader.
 • En naturlig läkningsprocess används för att producera nya celler.
 • Stramar och mjukar huden, förbättrar dess övergripande struktur och ton, det är inte bara en lösning på specifika problem.
 • Kan användas för att föryngra huden på händer, nacke och dekolletage.

Nackdelar

 • Performeras av en oerfaren specialist, en fraktionerad lasersession kan orsaka brännskador eller ärr.
 • Personer med mörk hud löper risk för ökad hyperpigmentering.
 • Du bör undvika sol exponering i minst en vecka efter behandlingen och applicera solskyddsmedel flitigt varje dag för att upprätthålla resultat.
 • Fractional laser kan behandla mild till måttlig akne ärr, men patienter med djupa ärr kan inte vara nöjda med resultaten.
 • Enligt vissa patienter är förfarandet mycket smärtsamt. Andra är olyckliga eftersom de tycker att det är för aggressivt och huden ser värre ut.

Hur mycket kostar terapi?

Kostnaden för fraktionerad laserbehandling varierar beroende på antalet procedurer som enligt läkaren behöver, storleken på det behandlade området och specialistens erfarenhet samt hans övning.

Vem är lämplig för terapi?

De optimala kandidaterna är personer i åldern 40 och äldre, även om personer över 30 som har allvarlig solbränna, rynkor eller ojämn hud kan märka en förbättring från hudföryngring. Med denna laserteknik är det också möjligt att behandla ihållande akne ärr.

Tyvärr är lasern inte säker för alla hudtoner. Personer med ljus och medium mörk färg har den lägsta risken för hyperpigmentering, och patienter med mörkare färg riskerar hyperpigmentering.

Först kan du göra ett litet test med en fraktionerad laser och observera den i sex veckor. På så sätt kan du bestämma exakt hur din hud kommer att reagera. Undvik behandling om du tar mediciner som orsakar ökad ljuskänslighet.

Vad händer med fraktionerad laserterapi?

Laserens energi orsakar en brännande känsla, så varje behandlingssession börjar med en analgetisk kräm så att du känner dig bekvämare och är mindre benägna att känna effekten under proceduren. Du kan behöva vänta upp till en timme för att smärtstillande kräm ska träda i kraft. De flesta lasrar blåser kall luft på det behandlade området under behandlingen.

Oftast gör läkaren fyra laserpass på varje kvadrant av det behandlade området. Vissa patienter känner nästan ingen smärta, medan andra upplever verkligt obehag. Vad du kommer att känna beror på din känslighetsgräns och energiintensitet.

Procedurens varaktighet beror på hur många områden som ska behandlas, men en ungefärlig Ansiktsbehandling tar ca 20 minuter.

Vad kan man förvänta sig när man återställer?

Hur lång tid det tar att återhämta sig efter behandlingen beror på dess intensitet. När du planerar behandling med en läkare, överväga denna faktor-hur mycket tid du kan fördela för återhämtning.

Du kan säkerställa en bra och snabb återhämtning om du tar hand om din hud efter proceduren. Använd en mild rengöringsmedel och en vanlig fuktkräm, samt ett brett spektrum solskyddsmedel SPF 30. Vårdprodukter med aktiva ingredienser som retinol och alfa-hydroxisyror kan irritera sårbar hud, så de undviks bäst.

Efter proceduren blir huden känsligare, så du bör inte utsätta den för direkt solljus, och det rekommenderas att bära en hatt med ett brett brätte utomhus.

När kommer resultaten av behandlingen att avslöjas?

En liten förbättring märks omedelbart efter proceduren, men optimala resultat uppträder vanligtvis efter 8-12 veckor.

Eftersom endast ett område av huden behandlas under en session är en serie (vanligtvis från tre till sex procedurer) med intervall på 2 till 4 veckor nödvändigt för bästa kliniska förbättring. Resultaten fortsätter att förbättras med varje ytterligare session, och slutresultatet kan förväntas tre månader efter det sista förfarandet.

Effekten av fraktionerad laserterapi kvarstår i ungefär tre år. Du kan förlänga den här tiden med kemisk peeling, regelbunden vård och daglig användning av solskyddsmedel med en SPF på 30 eller högre.

Risker och eventuella biverkningar

Biverkningar uppträder vanligtvis som ett resultat av felaktig användning av laserteknik. Problem med brännskador, ärr och pigmentering kan vara resultatet av ett alltför aggressivt förfarande.

Alternativ till fraktionerad laser

 • Xumkemisk peeling - den använder en sur lösning för att avlägsna skadade övre hudlagren, avslöja en ljusare och mer strålande hudfärg, samt att släta ut rynkor.
 • MukmIcroneedling.
 • MIcrodermabrasion är ett mildt exfolierande förfarande som släpper ut rynkor, lyser och föryngrar huden, vilket hjälper till att minska ytskador från sol exponering.
 • IPL / fototerapi är ett universellt förfarande som kan bidra till att eliminera problem som solskador, åldersfläckar, burst kapillärer, rosacea och födelsemärken på ansikte, armar, nacke och bröst.
Пока не указано иное, содержимое этой страницы распространяется по лицензии Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License